Συστατικά
- στάρι
- γαρίφαλο
- καρύδια
- φουντούκια
- αμύγδαλα
- ρόδι
- μαϊντανό
- κύμινο
- σουσάμι
- αλεύρι
- άχνη ζάχαρη
- σταφίδες μαύρη
- σταφίδες ξανθία
- φυστίκια αιγίνης ψίχα
- κανέλα
- μπισκότα πτι μπερ ή αφράτο ή φρυγανία τριμμένη
Οδηγίες για την παρασκευή
- Κατ’ αρχάς βράζουμε το στάρι ως να βράσει καλά και να σκάσει (διογκωθεί). Το βγάζουμε, το ξεπλένουμε για να φύγει η γλίτσα, το βάζουμε σε ένα τρυπητό για περίπου καμιά ώρα (αν είναι καλοκαίρι στο ψυγείο), μετά παίρνουμε καθαρό λευκό σεντόνι ή τραπεζομάντιλο και το απλώνουμε επάνω. Είναι έτοιμα όταν ξεκολλάνε πλέον απ το πανί, περίπου 4ωρες.
- Περνάμε απ το τηγάνι μας τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και το σουσάμι για να πάρουν χρώμα, όπως επίσης και το αλεύρι έως ότου γίνει μπεζ.
- Όταν κάνουμε όλα αυτά περνούμε ένα κουβαδακι ή ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα το στάρι, τους ξηρούς καρπούς και τα μπισκότα ή τη φρυγανία ή το αφράτο (τα οποία όλα αυτά τα έχουμε θρυματισει στο mixer εως ότου γίνουν τρίμματα) καθώς και τα αρωματικά.
- Όταν ανακατευτούν όλα παίρνουμε το δίσκο και τα τοποθετούμε μέσα. Ρίχνουμε από πάνω χωρίς να το ανακατέψουμε το αλεύρι το ψημένο και πάλι από πάνω την άχνη ζάχαρη (προσοχή ποτέ την άχνη ζάχαρη μέσα στα κολυβα, ζαχαρώνει)
- Παίρνουμε μια χαρτοπετσέτα, την ανοίγουμε και πατάμε την άχνη ζάχαρη για να κάτσει ομοιόμορφα παντού.
Το στόλισμα γίνεται ή με κουφέτα ή σοκολατένιες ελιές ή ξηρούς καρπούς ή με ζαχαρωτά στολίδια-τριαντάφυλλα-μαργαρίτες ή με χρυσοκούφετα και με γράμματα και με σταυρό.